Situationeel Leiderschap (6): De eik en het bloemetje

Henk Jan KamsteegBlogLeave a Comment

Meer dan de helft van alle leidinggevenden gebruikt slechts een leiderschapsstijl. Dit ongeacht in welk ontwikkelingsniveau hun medewerkers zitten voor de taken die zij doen. Dit kan – nee moet – beter. Dit, als we tenminste effectiever willen werken en meer winst willen maken.

Voor het blad Leadership sprak ik eens met de Amerikaanse auteur en spreker Gordon MacDonald. In het interview legde ik de nadruk op het thema mentorschap. MacDonald vertelde het onderstaande verhaal:

Op een regenachtige dag stond ik samen met mijn dochter voor het raam naar buiten te staren. Ik wist dat mijn dochter ergens mee zat. Wat ik niet zeker wist, is of zij openstond voor mijn hulp. 

In de tuin stonden een grote stevige eik en een kleine kwetsbare bloem. Ik vroeg mijn dochter of zij zich nu voelde als die eik of als het bloemetje. “De laatste”, antwoordde ze. Voor mij was het helder dat ik nu mijn vaderrol op mij moest nemen en niet alleen heel goed naar haar moest luisteren, maar haar ook advies moest geven hoe met de situatie waar zij mee worstelde om te gaan.

Een paar jaar later had ik de eer mijn dochter op haar huwelijksdag naar het altaar te begeleiden. Arm in arm liepen we van achteruit de kerk naar voren. Ik trilde als een rietje. Ik ging mijn dochter weggeven. Zij voelde hoe ik trilde. Halverwege de kerk keek zij mij aan en stopten we even:

“Pap, maar je geen zorgen. Ik voel mij nu die eik.”

Over situationeel leiderschap gesproken!

Dit is het zesde blog over Situationeel Leiderschap. 

Deel 1:  Hoe een enthousiaste beginner aan het huilen te krijgen.
Deel 2: Voorkom de meest gemaakte fout van leidinggevenden
Deel 3: Waar je medewerkers het meest behoefte aan hebben
Deel 4: De valkuil voor zelfsturende teams
Deel 5: Hoe je als leidinggevende tijd kunt winnen
Deel 6: De eik en het bloemetje

Meld je hier aan voor een InCompany Training Situationeel Leiderschap of voor een-op-een coaching.

Laten we van elkaar blijven leren. Geef hieronder jouw reactie.