Trainingen, coaching, lezingen en consulting waar iedereen blij van wordt. Leidinggevenden en medewerkers!

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP (6): DE EIK EN HET BLOEMETJE

09-11-2019

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP (6): DE EIK EN HET BLOEMETJE

SITUATIONEEL LEIDERSCHAP (6): DE EIK EN HET BLOEMETJE

Meer dan de helft van alle leidinggevenden gebruikt slechts een leiderschapsstijl. Dit ongeacht in welk ontwikkelingsniveau hun medewerkers zitten voor de taken die zij doen. Dit kan – nee moet – beter. Dit, als we tenminste effectiever willen werken en meer winst willen maken.

Voor het blad Leadership sprak ik eens met de Amerikaanse auteur en spreker Gordon MacDonald. In het interview legde ik de nadruk op het thema mentorschap. MacDonald vertelde het onderstaande verhaal:

Op een regenachtige dag stond ik samen met mijn dochter voor het raam naar buiten te staren. Ik wist dat mijn dochter ergens mee zat. Wat ik niet zeker wist, is of zij openstond voor mijn hulp. 

In de tuin stonden een grote stevige eik en een kleine kwetsbare bloem. Ik vroeg mijn dochter of zij zich nu voelde als die eik of als het bloemetje. “De laatste”, antwoordde ze. Voor mij was het helder dat ik nu mijn vaderrol op mij moest nemen en niet alleen heel goed naar haar moest luisteren, maar haar ook advies moest geven hoe met de situatie waar zij mee worstelde om te gaan.

Een paar jaar later had ik de eer mijn dochter op haar huwelijksdag naar het altaar te begeleiden. Arm in arm liepen we van achteruit de kerk naar voren. Ik trilde als een rietje. Ik ging mijn dochter weggeven. Zij voelde hoe ik trilde. Halverwege de kerk keek zij mij aan en stopten we even:

“Pap, maar je geen zorgen. Ik voel mij nu die eik.”

Over situationeel leiderschap gesproken!

Dit is het zesde blog over Situationeel Leiderschap. 

Deel 1:  Hoe een enthousiaste beginner aan het huilen te krijgen.
Deel 2: Voorkom de meest gemaakte fout van leidinggevenden
Deel 3: Waar je medewerkers het meest behoefte aan hebben
Deel 4: De valkuil voor zelfsturende teams
Deel 5: Hoe je als leidinggevende tijd kunt winnen
Deel 6: De eik en het bloemetje

Meld je hier aan voor een InCompany Training Situationeel Leiderschap of voor een-op-een coaching.

Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg je laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>

Henk Jan Kamsteeg was jurylid van managementboek van het jaar, schreef acht boeken over leiderschap en storytelling en is spreker over onderwerpen als dienend leiderschapinclusief leiderschap en storytelling. Regelmatig publiceert Henk Jan op deze site boekbesprekingen.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie.