Spreken met Passie (3): Wat wij kunnen leren van drugsdealers

Henk Jan KamsteegBlog3 Comments

Omdat ik mij schaamde voor mijzelf, heb ik de app uitgezet. Ik wil en kan niet langer aanzien hoe vaak per dag ik mijn telefoon check op… Ja, op wat eigenlijk? Op likes? Op RT’s? Op mailtjes? Inmiddels weet ik het. Ik ben verslaafd aan dope. Big time.

Nee, ik ben geen chemicus. Allesbehalve! Ook heb ik de ballen verstand van hoe ons brein werkt. Wel kwam ik in elk boek dat ik de afgelopen jaren over storytelling las het fenomeen dopamine tegen. Een zogenoemd ‘geluksstofje’ dat onze hersenen aanmaken wanneer we ergens voor beloond worden.  Of, zoals ik ergens las:

“Dopamine is de chemische neef van de amfetaminen, stoffen die te vinden zijn in stimulerende drugs. Wanneer middelen zoals heroïne, alcohol en nicotine worden gebruikt, zorgt het in de hersenen voor een flinke stoot dopamine.” 

Een natuurlijk verslavend middel dus, dat ons onnatuurlijk vaak op ons mobieltje laat kijken.  

Werktitel van mijn boek ‘Spreken met passie; De kracht van storytelling’ was ‘Iedereen aan de dope!’. Want als wij met onze lezingen, preken of presentaties de concurrentieslag van de mobieltjes willen winnen, zullen wij meer dopamineshots moeten geven dan Facebook en Twitter nu doen. 

Hoe? Door onze toehoorders te verrassen. Te belonen. Of ook: door verhalen te vertellen. Goede verhalen, die – als is het misschien maar voor even – de telefoontjes doen vergeten. 

Voor wij daarom dus het podium opstappen, doen wij er dan ook wijs aan onszelf de volgende vragen te stellen:

 1. Hoe ga ik met mijn verhaal de mobieltjes verslaan?
 2. Op welke manier ga ik mijn toehoorders verrassen?
 3. Welke verhalen ga ik vertellen (en mijn boodschap overbrengen)?
 4. Hoe ga ik mijn toehoorders dit keer een shot dopamine inbrengen?

Iedereen aan de dope! Wat dat betreft kunnen wij als sprekers nog heel wat leren van drugsdealers. Mark Zuckerberg en co hebben het namelijk al wel donders goed in de gaten…


Dit blog is de derde uit een langere serie blogs over Spreken met Passie.
Lees ook:
1)
Wat sprekers en golfsurfers met elkaar gemeen hebben.
2)
Hoe de grootste fout te voorkomen.

3 Comments on “Spreken met Passie (3): Wat wij kunnen leren van drugsdealers”

 1. Hey outstanding website! Does running a blog like this require a great deal of
  work? I’ve very little understanding of programming
  however I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, should you have any suggestions or techniques for new blog owners
  please share. I know this is off topic nevertheless I simply had to ask.
  Thanks!

 2. Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has
  pretty much the same layout and design.
  Great choice of colors!

Laten we van elkaar blijven leren. Geef hieronder jouw reactie.