Recensie: The Devil Inside

Henk Jan KamsteegBlogLeave a Comment

Niet alleen sloeg hij zijn vrouw, ook wilde hij op zijn 77ste dat zijn vijftig jaar jongere nichtje naakt bij hem kwam slapen. Dit om zijn kuisheid te bewijzen…
Hij richtte een militaire verzetsbeweging op die aanslagen pleegde waarbij doden vielen. Daarnaast was hij een ware womanizer die zijn eerste vrouw mishandelde.
Gandhi en Mandela, want over hen hebben we het, worden steevast het meest genoemd wanneer ik tijdens trainingen vraag naar de rolmodellen van de deelnemers. Helden, zo zegt ook Bas Kodden, maar net als ieder ander mens met een duiveltje in zich.

In ‘The Devil Inside’ – een titel die hij geleend heeft van een nummer van de band INXS, beschrijft Kodden dat waarachtig leiderschap in eerste instantie het vermogen is om leiding te geven aan jezelf. “Een basisvoorwaarde om leiding te geven aan anderen. Het gaat om zelfsturing, zelfbeheersing en standvastigheid. Om die eigenschappen te kunnen ontwikkelen, moet je je eigen duiveltjes kennen.”
De scheidslijn tussen succes en ellende is dun als je jouw devil inside niet onder ogen komt. “Dan saboteer je jezelf en anderen, met grote gevolgen voor jou en de mensen om je heen.”

Daarom roept Kodden op tot introspectie: “Het is de aanjager van en de belangrijkste voorwaarde voor waarachtig leiderschap en het leveren van unieke prestaties {…} Introspectie gaat over het trainen van de onzichtbare binnenkant van ons leven’, zoals Paul de Blot het zo mooi omschrijft.”
En dus neemt Kodden ons mee naar die binnenkant, die donkerder kan zijn dan ons lief is.
Neem de zeven hoofdzonden (in de zesde eeuw opgesteld door paus Gregorius). Volgens de Britse auteur Graham Tomlin geen foutjes, maar ‘levensvernietigende gewoontes’. Kodden laat zien hoe ijdelheid, jaloezie, wellust, hebzucht, gulzigheid, luiheid en woede desastreuze gevolgen kunnen hebben voor onszelf en de mensen om ons heen. Maar, zo stelt hij ook, een eerlijke duik in de duisternis van de hoofdzonden in onszelf kan ook een spirituele doorbraak tot gevolg hebben. En, zoals hij bewust een aantal keer herhaalt: “Veroordeel jezelf niet. We zijn allemaal met gebreken geboren. Ik kan het niet genoeg herhalen: we all have the devil inside.”
Hetgeen gelukkig niet betekent dat we die devil dus maar alle ruimte moeten geven. Integendeel. “Persoonlijke groei is in mijn ogen de belangrijkste opgave in ons leven. Niet alleen om een succesvoller leven te leiden, maar met name om je leven zinvoller en minder destructief te maken.”

Naast een verdieping in het begrip emotionele intelligentie en het instrument enneagram, gaat Kodden in op zogenoemd ‘Lemniscatisch denken’. Dit is een eeuwenoude filosofie die stelt dat niets bestaat zonder het tegenoverliggende deel. “Tegenstellingen worden vanuit dit denken niet alleen systematisch benaderd, maar ook ingesloten in plaats van buitengesloten.” In andere woorden: in plaats van op zoek te gaan naar bijvoorbeeld een oplossing van een van de zeven hoofdzonden, ga je op zoek naar de tegenpool. Eigenwaarde tegenover jaloezie. Bescheidenheid tegenover ijdelheid. Vergiffenis tegenover woede. Enzovoort. “Deze levenswaarden geven richting hoe te handelen wanneer een van de zeven hoofdzonden opspeelt.”
In dit kader haalt Kodden Bill George aan, die misschien wel een van de beste boeken over zelfleiderschap schreef dat ik ken: ‘Vaar je eigen koers’. Niet tips en trucs helpen je volgens George te groeien tot de ideale leider, maar het vinden van je ‘true north’ wel. En dit kan alleen door een duidelijk innerlijk kompas te hebben. Dit vindt je onder andere door:

  • Je levensverhaal te kennen
  • Je ego een juiste plek te geven
  • Anderen te empoweren
  • Je waarden en principes te kennen en te praktiseren
  • Je drijfveren te ontdekken
  • Een supportersteam om je heen te verzamelen (die je van eerlijke feedback voorzien).

Leiders moeten volgens Kodder – en dit kan ik alleen maar luid beamen – een goed verhaal kunnen vertellen. Een verhaal van hoop, mededogen en verbinding. “Een goed verhaal, verteld op het juiste moment en aan de juiste mensen, heeft onmiskenbaar een grote impact. Leiders doen er goed aan zich die kunst eigen te maken. {…} Voorwaarde is dat die verhalen leven in de binnenwereld van leidinggevenden zelf. Om die reden is storytelling direct te verbinden aan innerlijk leiderschap, je bent wat je doet.”

Ja, we hebben net als rolmodellen als Gandhi en Mandela dus een duiveltje in ons. Maar wel een die we moeten leren kennen en neutraliseren. Kodden: “Stop met het saboteren van jezelf – en je organisatie. Get rid of the devil inside!’

The Devil Inside
Bas Kodden

Koop het boek hier.

Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg de laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.