Recensie: Breek los uit het doolhof

Henk Jan KamsteegBlog

‘Heb je een persoonlijke coach?’ De vraag kwam nadat ik in een gesprek de nodige frustraties had geuit over een situatie waarin ik zit. Boosheid, verdriet en onbegrip wisselden zich in mijn relaas af. De vraag was dus terecht. Het antwoord was echter ‘nee’. Een persoonlijke coach heb ik momenteel  niet, een aantal auteurs die mij bij de hand nemen, heb ik echter wel. Spencer Johnson is een van hen. Met zijn Breek je los uit het doolhof stelde hij mij in het uurtje waarin ik het boek uit las, een aantal duidelijke vragen die mij dwongen tot eerlijke zelfreflectie.

Breek je los uit het doolhof is het vervolg op het wereldberoemde boek Wie heeft mijn kaas gepikt?. Voor wie dit boek niet kent…: aanschaffen nu of kijk op zijn minst onderstaande samenvatting:


In de parabel Breek je los uit het doolhof volgen we Peins, een van de vier hoofdpersonen uit Wie heeft mijn kaas gepikt?. Hij is achtergebleven in het doolhof (doordat hij niet met veranderingen kon omgaan) en komt nu bijna om van de honger (want er is nergens kaas meer te vinden).

Om te voorkomen een langere recensie te schrijven dan het het boek zelf (95 pagina’s, groot lettertype en plaatjes) nu niet te veel over de reis die Peins aflegt. Wel iets meer over de term ‘opvattingen’ waar Spencer op ingaat: “Een opvatting is een gedachte waarop ik vertrouw.” Zaak is – en hier komt de coaching waar ik zojuist mee begon – je opvattingen regelmatig te toetsen. Want sommige opvattingen kunnen je belemmeren in je vooruitgang, terwijl andere juist stimulerend werken. In andere woorden:

  • Waar komen mijn opvattingen vandaan?
  • Zijn de opvattingen terecht of heb je het misschien bij het verkeerde eind?
  • Houden de opvattingen mij gevangen?
  • En zo ja, hoe komt dit?
  • Wat kun je doen om – wanneer nodig – de opvattingen te veranderen?

De lessen die Peins in zijn zoektocht leert, zijn niet wereldschokkend. Wie de boeken over veranderen van bijvoorbeeld John Kotter kent of bekend is met de cirkels van invloed en betrokkenheid van Covey, zal veel herkennen. Toch leent Breek je los uit het doolhof zich niet alleen voor een sessie persoonlijk leiderschap op de bank, het is ook typisch zo’n boek dat uitstekend geschikt is om aan al je personeel cadeau te doen, om er vervolgens in teamsessies over door te praten.

Breek je los uit het doolhof
Spencer Johnson

Koop het boek hier.

Zie hier wat jij kunt doen om in jezelf en/of je team te investeren.