Hoe je een geboren leider wordt

Henk Jan KamsteegBlogLeave a Comment

Nelson Mandela, Louis van Gaal, Steve Jobs. Het zijn enkele van de namen die vaak voorbijkomen wanneer ik deelnemers van leiderschapstrainingen vraag wie hun rolmodellen zijn. Het komt overigens helaas maar weinig voor dat een voor mij onbekende naam van een direct leidinggevende genoemd wordt…

Een van mijn favoriete boeken over leiderschap is ‘Hoe je een geboren leider wordt’ van Frank Schaper. De oud-manager bij de KLM betoogt dat we ons allemaal – bewust of onbewust – laten beïnvloeden door onze rolmodellen. “Volgers identificeren zich met hun leider en imiteren hem waar mogelijk.” Dit geldt voor peuters die elkaar voortdurend imiteren, maar ook voor grote wereldleiders. Neem bijvoorbeeld onderstaande foto’s en zoek de verschillen.

Het verschil in deze foto’s zijn de beelden op de achtergrond. Bij George W. Bush staan daar Abraham Lincoln en Winston Churchill. Hoe is de Engelse premier de geschiedenis in gegaan? Juist: als de oorlogspremier. Of, zoals ik eens las in een biografie over hem: “De oorlog heeft Churchill groot gemaakt.” Hoe gaat Bush de geschiedenis in? Juist: als de oorlogspresident. Bush heeft zich in zijn manier van denken laten beinvloeden door zijn rolmodel: Churchill.

Kijk nu naar de foto van Obama. Het beeld van Churchill is verdwenen en vervangen voor die van Martin Luther King. Wat is de bekendste uitspraak van King? “I have a dream!” Wat riep Obama toen hij in 2008 president wilde worden? “Change. Yes, we can!” In feite riep hij precies hetzelfde als zijn rolmodel.

Waarom dit zo’n interessant gegeven is? Om meerdere redenen:

1) Als jij wilt weten of een leider de moeite waard is om te volgen (welke partijleider verdient bijvoorbeeld jouw stem?), probeer dan te achterhalen wie zijn of haar rolmodellen zijn. Grote kans namelijk dat deze leider zijn rolmodellen wil imiteren.

2) Wil je ontdekken wat jouw persoonlijke visie op leiderschap is? Ga dan mij jezelf na wie jouw rolmodellen zijn. Het kan aan de ene kant jouw doen en laten als leidinggevende verklaren en aan de andere kant je helpen bepaalde gedragingen en visies (die je zo in jouw rolmodel waardeert) vorm te geven in jouw dagelijkse manier van leidinggeven.

Wie zijn jouw rolmodellen?

Laten we van elkaar blijven leren. Geef hieronder jouw reactie.