12-10-2021
RECENSIE: THE SCIENCE OF STORYTELLING
Waar en wanneer we de afslag hebben genomen, weet ik niet, maar dat het een verkeerde afslag is, weet ik wel. Het moment waarop we verhalen hebben vervangen voor dodelijk saaie spreadsheets en door onbegrijpelijke powerpointpresentaties. Lange tijd dacht ik dat dit een persoonlijke frustratie was – die ik overigens deel met velen anderen – maar na het lezen van The Science of Storytelling van Will Storr realiseer ik mij eens te meer dat wij mensen zijn gemaakt /gevormd om verhalen te vertellen en te horen. Of zoals Storr het zegt: “Story is what brain does.”
Willen wij de wereld en de mensheid begrijpen, kunnen we niet om verhalen heen. Neem bijvoorbeeld alle oeroude religieuze boeken. Aan de hand van verhalen proberen wij antwoord te vinden op vragen als ‘Waar komen wij vandaan?’, ‘Wie zijn wij?’ en ‘Waar gaan wij naartoe?’ En ook naties worden gevormd door de collectieve verhalen die we over onszelf vertellen. Het kan ook niet anders, zo concludeert Storr nadat hij onderzoek deed naar storytellers en neurowetenschappers: ze vertellen namelijk beide – vanuit totaal verschillende startpunten – hetzelfde verhaal. Wetenschappelijk onderzoek naar ons brein leert ons waarom wij mensen verslaafd zijn aan verhalen. Het voert voor nu te ver om in details te treden (ik zeg: lees dit boek!), maar uit alles blijkt dat wij mensen geraakt worden en in beweging komen door verhalen. Omdat onze hersenen nu eenmaal zo gevormd zijn dat we automatisch reageren op verhalen – en dus minder op droge cijfers…
Goed om direct een lans te breken voor hen die niet in de vlekken schieten zodra zij Excel openen en wel dagenlang enthousiast met cijfers kunnen stoeien. In mijn ogen zijn het helden, omdat zij dingen doen (en begrijpen!) die mijn verstand ver te boven gaan. Maar ook zij – hoe vreemd dit misschien ook mag klinken – zien in deze cijfers een verhaal. Kunst is alleen om dit in presentaties te vertalen naar hen die hier geen kaas van hebben gegeten. Zo volgde ik onlangs een onlinepresentatie van een cijferfetisjist die zo enthousiast over de meest droge materie kon vertellen, dat iemand in de chat reageerde met de opmerking dat hij verlangde naar iemand in zijn leven die zoveel van hem hield als de spreker van zijn tabellen met cijfers.
Iedereen is een verhalenverteller, of je nu blij wordt van Excel of Word. Want nu zijn we allemaal verschillend, onze hersenen werken tot op zekere hoogte hetzelfde. En dus reageren wij allemaal direct wanneer we plotseling verandering waarnemen, wanneer we geconfronteerd worden met mysteries en wanneer iemand ons iets vertelt door metaforen te gebruiken. Automatisch komen er stofjes in onze hersenen vrij die ons alert maken en activeren. We zitten als het ware direct op het puntje van onze stoel. Vertel meer! Wat gebeurt er? Loopt het goed af? Netflix, Disney +, Videoland, et cetera, kunnen alleen maar bestaan omdat de makers van de talloze series en films beseffen dat wij blijven kijken zo lang deze vragen niet beantwoord zijn. Storr: “Good stories are explorations of the human condition; thrilling voyages into foreign minds.”
Storytelling is dus niet alleen een speeltje van bijvoorbeeld scriptschrijvers of auteurs, maar iets wat diep in ons allen zit. Zaak nu dus ons hier bewust van te zijn en ermee te leren spelen. Er is een wereld te winnen aan publiek voor ons verhaal. Hoe neem je als leidinggevende je medewerkers mee in je visie? Gebruik verhalen! Hoe Neem je als bedrijf klanten mee in hun behoeften? Gebruik verhalen? Hoe wil je als politicus kiezers winnen voor jouw visie? Gebruik verhalen! We willen echt naar je luisteren! Sterker: we kunnen niet anders! Of, zoals iemand eens zei, we zijn nu eenmaal story animals!
The Science of Storytelling
Will Storr
Leer jouw verhaal vertellen! Check hier hoe jij een Storyteller pur sang kunt worden!
Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg de laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>