Column IJM: “Mijn ziel is al dood”

Henk Jan KamsteegBlogLeave a Comment

“Waarom kom je mij bevrijden? Mijn ziel is al dood…”

Het waren de eerste woorden van een meisje dat werd bevrijd uit een bordeel in een van de grootste rosse buurten van Zuid-Azië. Geen kind wordt geboren om een leven door te brengen als seksslaaf. En toch zie ik honderden meiden staan wanneer collega’s van International Justice Mission (IJM) mij door de vuile, drukke straten van de beruchte wijk in deze miljoenenstad leiden. Rijen dik. Zwaar opgemaakte gebruiksvoorwerpen die mij aanstaren met grote bruine ogen waar al het leven is uitgeslagen. Door mensenhandelaren. Door pooiers. Door talloze klanten.

Ik kijk naar de meisjes. De jonge vrouwen. Hun uitdrukking lijkt dezelfde woorden uit te schreeuwen: “Kom maar. Mijn ziel is toch al dood…”

Of dan het verhaal van een ander meisje die opgesloten zat in haar kamertje waar ze dagelijks door minstens tien mannen werd misbruikt. Zij doorstond de hel waarin zij leefde door woorden van Psalm 27 op de muur naast haar matrasje te krabbelen:

“De Heer is mijn licht, mijn behoud. Wie zal ik vrezen?”

Ik hoor het verhaal van Kashi. Zij werd op haar vijfde ontvoerd, tien jaar lang gebruikt als slaaf in de huishouding en op haar 15e verkocht aan een bordeel. Ze schreeuwde om vrijgelaten te worden. Een pooier zette de muziek zo hard, dat niemand haar om hulp kon horen roepen toen de eerste klanten zich aandienden. Ook werd ze met metalen pijpen en stokken geslagen totdat ze zich overgaf. Dit was haar nieuwe leven.

Na een jaar ontdekten IJM-undercovermedewerkers Kashi. Samen met lokale autoriteiten voerden wij een reddingsoperatie uit en bevrijdden haar. Een lang proces van herstel kon beginnen. Een nieuw leven zoals het altijd al bedoeld was. Als jong, vrij meisje.  

Een collega vertelt mij dat toen IJM in deze miljoenenstad begon met bevrijdingswerk volgens onofficiële cijfers 30 procent van de verkochte meisjes minderjarig was. Nog kind dus. Tien jaar later bleek dit aantal uit grondig onderzoek gedaald te zijn naar 0.8 procent. Door meisjes als Kashi te bevrijden. Door lokale autoriteiten te trainen dit werk op te pakken. En door te helpen het rechtssysteem steeds beter te laten functioneren. Kinderen worden beschermd en potentiele daders krijgen niet langer de kans het licht in hun ogen te doven en hun ziel te vermoorden.

Bevrijd meisjes als Kashi. Doe mee op www.ijmnl.org/nd

Maandelijks mag ik namens IJM een column schrijven voor de zaterdageditie van het Nederlands Dagblad. Dit is de eerste column in de serie.

Laten we van elkaar blijven leren. Geef hieronder jouw reactie.