18-04-2025
Storyteller voor managers
Moe van een dag werken, voelde ik weinig puf om mijn jongste een uitgebreid verhaal te vertellen bij het naar bed brengen. Dus probeerde ik het zo: “Er was eens een prinsesje. Het ging supergoed met haar… Slaap lekker, schatje.”
Helaas accepteerde ze deze aanpak niet. Ik moest ik er toch echt aan geloven om een spannend verhaal vertellen. Eerder kon ik niet naar beneden om mijzelf te storten in een nieuwe serie op Netflix. Ze had gelijk.
We zijn verslaafd aan verhalen. Of we nu kind zijn of volwassen. Of we nu thuis zijn of op het werk. Verhalen verwonderen, verbinden, vuren ons aan in beweging te komen. Leidinggevenden doen er dan ook wijs aan meer verhalen te vertellen. Smijt die powerpointpresentaties het raam uit en vertel verhalen! Weinig mensen die opgewonden raken – laat staan in beweging komen – van een Excelsheet…
Voor een groot bedrijf dat aan de vooravond staat van een behoorlijk verandertraject ben ik gevraagd leidinggevenden te trainen hoe hun medewerkers mee te nemen in deze verandering. We ontwikkelden het programma ‘Storytelling bij verandering’, waarbij we een vervolgstap zetten op de training ‘Dienend leiderschap’ die de leidinggevenden eerder kregen. Elke training blijkt weer een feestje. Voor zowel de deelnemers als mijzelf.
Deze week las ik het boek ‘Storytelling voor managers’ van Erik Mathlener. Over feestjes gesproken! Het was namelijk een feest van herkenning. Niet alleen begint Mathlener zijn boek met een aansprekend verhaal, ook geeft hij geweldige inzichten voor managers en biedt hij een goed toepasbaar stappenplan voor het formeren van een goed verhaal om medewerkers mee te nemen in je visie.
Wat betreft het eerste deel – het verhaal – laat ik het nu voor wat het is. Lees het vooral zelf! Bij deze wel enkele lessen die Mathlener deelt in de twee andere delen van zijn boek.
Inzichten van managers
‘Als medewerkers zich verbonden voelen met hun managers, gaan hun resultaten door het dak,’ stelt Mathlener. En als iets helpt om aan die verbondenheid te werken, zijn het wel verhalen. ‘Je kunt de wedstrijd alleen winnen als iedereen een sterk gevoel van saamhorigheid heeft.’
Toch merkt Mathlener dat lang niet alle leidinggevenden eraan willen of durven. Smoesjes die hij regelmatig hoort, zijn onder andere ‘Ik kan geen verhalen vertellen’, ‘Door verhalen te vertellen, maak ik mijzelf veel te kwetsbaar’ en ‘Mijn verhalen zijn saai’. Het kost Mathlener uiteraard weinig moeite deze bezwaren te weerleggen. Ook in mijn eigen trainingen hoor ik ze wel. Vaak van leidinggevenden die tijdens de koffiepauzes honderduit staan te vertellen over wat ze die week nu weer hebben meegemaakt op het werk… ‘Iedereen is een verhalenverteller,’ concludeert Mathlener dan ook terecht.
Storytelling leren
Dat we allemaal verhalenvertellers zijn, wil niet zeggen dat we ook allemaal verhalen kunnen vertellen die anderen in beweging krijgen. Storytelling is daarom een vak, dat we wel allemaal kunnen leren. En wat mij betreft: als dienend leiders zouden moeten leren. In het derde deel van zijn boek neemt Mathlener ons mee aan de hand van de volgende stappen:
- Bepaald het doel van je storytellinginterventie. Wat moet er veranderen in je team? Wat wil je bereiken?
- Formuleer de kernboodschap waarvan de mensen doordrongen moeten raken. Wat wil je nu eigenlijk zeggen?
- Zoek het verhaal waar je boodschap in verborgen is. Wat heb jij in je werk of privé meegemaakt dat een prachtig voorbeeld is van je boodschap?
- Maak het onweerstaanbaar.
Maak het overtuigend.
Maak het onvergetelijk.
- Gebruik een verleidelijk bruggetje bij de overgang van je zakelijke inhoud naar je verhaal, zodat ze nieuwsgierig worden en zin hebben om je verhaal te horen.
- Vertel het met beleving en betover je toehoorders als een echte storyteller. Neem ze mee in je verhaal.
- Stel de vraag waardoor je boodschap expliciet gemaakt wordt zonder het zelf te hoeven zeggen.
Leidinggevenden die deze stappen leren zetten, zullen merken dat ze echt verschil zullen maken en hun collega’s meekrijgen in de beweging die ze willen inslaan. Daarnaast blijkt elke keer weer dat het vertellen van aanstekelijke verhalen gewoon super leuk is, voor zowel de verteller als de toehoorder. Vraag maar aan mijn dochter.
Storytelling voor managers
Erik Mathlener
Koop het boek hier