Trainingen, coaching, lezingen en consulting waar iedereen blij van wordt. Leidinggevenden en medewerkers!

RECENSIE: REMOTE LEIDERSCHAP

29-07-2020

RECENSIE: REMOTE LEIDERSCHAP

RECENSIE: REMOTE LEIDERSCHAP

Vanaf mijn allereerste baan heb ik veel thuis gewerkt. Als journalist kon dit ook gemakkelijk. En ja, ik was op mijn thuiskantoor effectiever dan op de zaak, waar het vooral gezellig was met collega’s. Als trainer en coach ben ik veel op pad, maar ook nu: werk dat thuis gedaan kan worden, doe ik ook het liefst thuis, of in een willekeurige koffietent met goede wifi. Totdat… Totdat heel het land vanwege corona thuis zat en ik ernaar snakte naar kantoor te kunnen gaan. Want thuiswerken met de kids op school en thuiswerken met de kids thuis is een wereld van verschil.

Dat thuiswerkers volgens onderzoeken 13 tot 16 procent productiever zijn, geloof ik dus zeker. Maar, en dit is een dikke MAAR, dit gaat wat mij betreft alleen op als ik thuis het rijk voor mijzelf heb en mijn dochters op school zitten. Tijdens de verplichte maanden thuis was het elke week weer een uitdaging de 20 uur die ik bij AAme in dienst ben, productief te verdelen over de 168 uur per week dat ik thuis was. Over mijn trainingswerk voor mijn eigen bureau hoefde ik mij geen zorgen te maken: dat lag vanaf het moment dat Rutte de persconferentie verliet, totaal op zijn gat. Maar ik zou niet weten hoe ik het met goed fatsoen had moeten doen als ik fulltime voor AAme had gewerkt.

In ‘Remote Leiderschap’ gaat Arjen Banach in op de vraag hoe effectief leiding te geven op afstand. Want Covid-19 of niet; nu al zijn er signalen dat ook wanneer het wel weer kan veel bedrijven hun medewerkers zullen stimuleren veel thuis te blijven werken. En nog eens: wanneer de kids wel gewoon op school zitten en de werkzaamheden het toestaan, blijf ik hier een voorstander van. Maar goed, dit vraagt inderdaad iets van de relatie tussen leidinggevenden en hun medewerkers. Daarom een paar tips van Banach op een rijtje:

Radicale transparantie: medewerkers willen weten waar de organisatie staat en waar zij zelf aan toe zijn. Zeker in tijden van crisis, is het belangrijk hierin totale openheid van zaken te geven. “Mensen kunnen beter omgaan met slecht nieuws, dan helemaal geen nieuws,” zo stelt Banach. 

Experimenteer: nieuwe tijden vragen om een nieuwe aanpak. Geef medewerkers de ruimte te experimenteren, waarbij fouten maken mag. Of zoals ik in mijn rol bij een toen nog kleine NGO altijd zei: “Ik ben geen expert, maar ik houd van wel experimenteren.” En samen met mijn collega’s wisten wij zo onze organisatie goed op de kaart te zetten onder onze doelgroepen.

Meet frequent: Banach pleit hier voor dienend leiderschap. Houd geregeld contact met je medewerkers om te zien of je iets voor hen kan betekenen. Zo adviseerde ik de leidinggevenden van collega’s van AAme om dagelijks contact te hebben met hun thuiswerkende medewerkers. Al was het maar voor een paar minuten. Hoe was je dag vandaag? Hoe zit je erin? Is er nog iets wat ik voor je kan betekenen? Thuiswerken hoeft dus niet te betekenen dat er ook echt afstand ontstaat tussen leidinggevenden en medewerkers. Integendeel!

Outputgericht: Zoals Daniel Pink in zijn boek ‘Drive’ al aangaf, is een van de belangrijkste drijfveren van medewerkers het hebben van autonomie. Oftewel: we willen de vrijheid hebben op eigen manier te werken aan onze output. Geef als leidinggevende dus aan wat je van je medewerker verwacht, maar kauw niet uit hoe dit moet gebeuren (mits de medewerker natuurlijk voldoende competenties in huis heeft zijn werk te kunnen doen.)

Talentgedreven:  Dit heeft te maken met wat Pink ‘meesterschap’ noemt. We willen doen waar we goed in zijn. Kortom: maak gebruik van de talenten van je medewerkers. Wanneer je dit doen, maak je gebruik van hun intrinsieke motivatie aan de slag te gaan, ook wanneer er niemand over hun schouders zit mee te kijken of ze wel aan het werk zijn.

Engage: Blijf aandacht geven aan je medewerkers. Dit kan – zoals we al aangaven – door regelmatig contact te hebben, maar ook door ludieke acties. Zo kregen alle medewerkers van AAme midden in de coronacrisis een springtouw thuisgestuurd en organiseerden wij een fotowedstrijd wie de meest originele thuiswerkplek op de groepsapp kon zetten. Kleine acties die groot verschil maakten.

Remote leiderschap vraagt dus om net iets meer creativiteit dan we tot voor kort misschien gewend waren. Al hoop ik dat ook als corona de wereld uit is, bovenstaande leiderschapslessen springlevend blijven. 

Remote Leiderschap 
Arjen Banach

Koop het boek hier

Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg de laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>

Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg je laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>

Henk Jan Kamsteeg was jurylid van managementboek van het jaar, schreef acht boeken over leiderschap en storytelling en is spreker over onderwerpen als dienend leiderschapinclusief leiderschap en storytelling. Regelmatig publiceert Henk Jan op deze site boekbesprekingen.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie.