Trainingen, coaching, lezingen en consulting waar iedereen blij van wordt. Leidinggevenden en medewerkers!

RECENSIE: PURPUZ PLANNER

03-11-2021

RECENSIE: PURPUZ PLANNER

RECENSIE: PURPUZ PLANNER

Hoewel collega’s er soms wat lacherig over doen, gebruik ik naast een digitale agenda het liefst ook nog gewoon een papieren versie. Eentje waarin ik niet alleen mijn afspraken en to do’s bijhoud, maar waarin ik ook aantekeningen maak. Misschien ben ik een beetje laat op het feestje, maar vanaf komend jaar is mijn dagelijkse maatje de ‘Purpuz Planner’ van Clen Verkleij. Al jaren – zo kom ik nu pas achter – een veelgebruikte agenda (door hen die niet zijn overgestapt op Google of Microsoft).

Waarom ik nu al – bijna twee maanden voor het nieuwe jaar aanbreekt – driftig aan het schrijven ben in de Purpuz Planner, is omdat deze agenda veel meer is dan alleen maar wat weekoverzichten waarin je afspraken kunt zetten. Sterker nog, de extra’s in deze agenda zullen gaan bepalen wat er überhaupt het komend jaar in mijn planning komt te staan. Want, zover is mij nu al duidelijk: vanaf 2022 word ik de baas van mijn agenda – en niet andersom!

Laten we luisteren naar wat Verkleij zelf zegt over het waarom van zijn ontworpen Purpuz Planner: “De Purpuz was er nooit geweest als mijn leven fantastisch was gebleven. Als rechterhand van de directeur had ik mijn droombaan. Met succes had ik het bedrijf in de UK geïntroduceerd, maar verdwaalde daarna in mijn eigen stad. Ik had te veel gegeven en was burned out…”

Dat wat er was misgegaan bij Verkleij, wilde hij in de toekomst voor zichzelf en voor anderen zien te voorkomen. Dit door een juiste balans te vinden tussen het bereiken van zakelijke doelen en gezondheid. Door serieus na te denken over wat je nu echt belangrijk vindt in het leven, is het gemakkelijker keuzes te maken over waar je je in het dagelijks leven mee bezighoudt.

De Purpuz Planner biedt acht tools ‘van droom naar werkelijkheid’. Eerste tool helpt je je dromen te visualiseren. Waar bestaat je leven nu uit (bijvoorbeeld werk, gezondheid, relatie) en hoe wil je dat deze onderdelen in je leven vorm krijgen? De tweede tool helpt je vervolgens prioriteiten te stellen: welk doel geeft je bijvoorbeeld veel energie en wil je echt heel graag bereiken? De vervolgstappen (tools) helpen om dit verder uit te werken en te concretiseren. En ja, de uitslag van deze oefening bepaalt tegen welke afspraken en taken je ‘ja’ zegt (en dus dit jaar in je agenda zet) en tegen welke ‘nee’ (en dus ook niet je agenda laat vullen.)

Uiteraard ben ik zelf met de oefeningen in de Purpuz Planner aan de slag gegaan. Hoe mijn droomwereld (er voor mijzelf) uitziet? Een van de doelen die ik hoop te bereiken, is om naast de businessromans die ik al schreef, een literaire roman te schrijven. Of ik dit in de vingers heb, moet nog blijken, maar ik zal hier alleen achterkomen door bewust tijd te maken om te schrijven. Of, zoals ik van diverse grote auteurs leerde, “belangrijkste dat een schrijver moet doen, is to show up.” Of in andere woorden: plan bewust vaste momenten in om achter je bureau te kruipen en te gaan schrijven. Inspiratie of niet. En dus noteer ik nu al in mijn Purpuz Planner dat ik wekelijks een x-aantal woorden wil schrijven en hier tijd voor reserveer. Doe ik dit niet, dan kruip ik achter mijn laptop wanneer het mij uitkomt, en zoals nu al blijkt, is dit veel te weinig. Want mijn agenda zit al zo vol…

Natuurlijk is Verkleij niet de eerste die leert hoe je zelf meer regie kunt nemen op je dagelijkse bezigheden. Stephen Covey (wie kent hem niet!) hielp al miljoenen met zijn zogenoemde tweede eigenschap voor effectief leiderschap, door te stellen dat we moeten beginnen met het eind voor ogen. Bepaal dus eerst wat je echt belangrijk vindt in het leven en pas hier je activiteiten op aan. Ook Ken Blanchard wijst op het belang van het schrijven van een persoonlijk mission statement, met als doel dit je doen en laten te bepalen. Afgelopen jaar liet ik mij inspireren door Donald Miller die in de online training ‘Hero on a mission’ (waarover begin 2022 ook een boek uitkwam) je stap voor stap laat zien hoe je een persoonlijk mission statement kunt schrijven en dit vervolgens je agenda laat bepalen. De kracht van de Purpuz Planner is echter dat deze stappen in de agenda zelf zijn opgenomen. Niet langer hoef ik mijn in Word geschreven persoonlijk mission statement uit te printen en voor in mijn agenda te plakken, door de oefeningen in de planner in te vullen, staat het al in min of meer in mijn agenda.

Al loopt de wereld dus inmiddels weg met de talloze beschikbare digitale agenda’s, komend jaar zal ik de Purpuz Planner dagelijks bij me dragen. En mocht het mij inderdaad helpen om die door mij zo gewilde roman te kunnen schrijven, beloof ik bij deze dat ik Verkleij het eerste exemplaar zal overhandigen!

Purpuz Planner
Clen Verkleij

Koop de planner hier 

 

Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg de laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>

Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg je laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>

Henk Jan Kamsteeg was jurylid van managementboek van het jaar, schreef acht boeken over leiderschap en storytelling en is spreker over onderwerpen als dienend leiderschapinclusief leiderschap en storytelling. Regelmatig publiceert Henk Jan op deze site boekbesprekingen.

Cookies

Deze website gebruikt noodzakelijke cookies voor een correcte werking en analytische cookies (geanonimiseerd) om de statistieken van de website bij te houden. Marketing cookies zijn nodig voor het laden van externe content, zoals YouTube-video's of widgets van Sociale Media. Zie ons cookiebeleid voor meer informatie.