10-07-2019
RECENSIE: KRACHTIGE KEUZES
De komende dagen mag ik samen met collega’s Arjen ten Brinke en Hans van Breukelen een groep mannen (waar zijn de vrouwen?) coachen tijdens een tweedaagse Training Persoonlijk Leiderschap. Op de KNVB Campus in Zeist gaan we aan de slag met onze levensweg tot dusver en met de vraag hoe wij willen dat het vervolg zal zijn. (Kijk voor nieuwe data hier!) Daarbij staan wij onder andere stil bij onze waarden, drijfveren en mogelijke obstakels die in de weg kunnen staan. Onderwerpen die ook aan bod komen in het boek ‘Krachtige keuzes’ van Jessica van Wingerden en Janneke Schenning.
Nieuwsgierig geworden door het interview dat Van Wingerden gaf in de podcast van Ben Tiggelaar, dook ik haar boek ‘Krachtige keuzes’ in. Zelf maakte ik onlangs al de keuze na deze zomervakantie van baan te veranderen en meer tijd vrij te houden voor mijn eigen trainingsbureau, dus kwamen de handvatten die de auteurs aanreiken te laat, maar dit maakt de materie uit het boek niet minder interessant – al was het alleen al dat het voor mij een bevestiging bleek dat ik de juiste stap heb gezet.
Het boek komt met een gratis online scan waarbij gekeken wordt of jouw persoonlijke waarden overeenkomen met van het bedrijf waar je voor werkt, of je genoeg de mogelijkheid krijgt (en pakt!) om de regie te nemen en of je betekenisvol werk doet. De uitslag helpt een juiste focus te leggen bij de opdrachten die de lezer in het boek moet uitvoeren.
Zoals eigenlijk voor alle ‘zelfhulpboeken’ geldt, is het belangrijk serieus met de vragen (zie het als coaching van de auteurs) aan de slag te gaan, wil je er echt profijt van hebben. Neem bijvoorbeeld de invullingoefening (zie illustratie hieronder) voor een goed vertrekpunt van je zoektocht. Welk cijfer geef je ieder segment nu (huidige situatie) en welk cijfer zou je willen geven (gewenste situatie)? Vanuit deze basis, kun je vervolgens eerste stappen zetten om je doelen te bereiken.
In het korte hoofdstuk over ‘groemindset’ gaat gastschrijver Corline van Reenen in op de vraag waarom we überhaupt zouden willen groeien. “Een groeimindset is de overtuiging dat intellectuele vermogens en persoonlijke eigenschappen niet vaststaan, maar zich kunnen ontwikkelen. Dat wat je overkomt, maakt je sterker, is de overtuiging.” Een groeimindset is volgens de auteur cruciaal bij het ontwikkelen van zelfredzaamheid. “En op haar beurt is zelfredzaamheid de sleutel naar begrip en beheersing van jezelf. In de kern betekent zelfredzaamheid dat je controle hebt over je leven.”
Van Reenen haalt in haar betoog een onderzoek aan van Blackwell, Tresniewski en Dweck (2007) waaruit blijkt dat training van de groeimindset de motivatie vergroot en prestaties verbetert. De onderzoekers namen twee groepen studenten, waarbij de eerste een training kreeg in verschillende vromen van geheugen, en een andere in groeimindset en hoe dit op schoolwerk toe te passen. In de laatste groep lieten drie keer zoveel leerlingen een stijging in inzet en betrokkenheid zien ten opzichte van de controlegroep.
Grenzen blijven verleggen dus, luidt de boodschap. Hiervoor geven Van Wingerden en Schenning handige handvatten. Of het leven hiermee maakbaar wordt? Uiteraard niet. Elke ‘zelfhulpgoeroe’ die dit beweert, kan zich wat mij betreft melden als presentator van astro-tv. Maar dit wil niet zeggen, dat we niet zelf beslissingen kunnen nemen en het verlangen kunnen najagen te groeien en meer uit het leven (en werk) te halen dan nu wellicht het geval is. En ja, dit vraagt vaak om het maken van krachtige keuzes.
Krachtige keuzes
Jessica van Wingerden en Janneke Schenning
Koop het boek hier