29-10-2021
RECENSIE: HIGH-IMPACT TOOLS VOOR TEAMS
Hoe vaak zat ik niet in meetings waarin wel goede ideeën werden gedeeld, maar waaruit uiteindelijk niets kwam? Te vaak. De ideeën waren weliswaar geweldig, maar aan een goede uitwerking ontbrak het. Als we er überhaupt al aan begonnen… Dit kan, nee: moet, beter! Vanaf nu zal ik de handreikingen die worden gedaan in ‘High-Impact Tools voor Teams’ erbij pakken. Veel praktischer worden boeken over effectief werken in projectgroepen namelijk niet. En veel mooier vormgegeven trouwens ook niet.
“Gewoon een team samenstellen, is geen garantie voor succes,” schrijft Amy Edmondson in het voorwoord van ‘High-Impact Tools voor Teams’. Edmondson, zelf bekend van haar nadruk op psychologische veiligheid op de werkvloer (waaraan in dit boek terecht een hoofdstuk wordt gewijd), stelt dat ook als teams starten met een zinvol doel, de juiste mensen om het te bereiken en zelfs met voldoende resources, zij keer op keer moeite hebben hun “onmiskenbare potentieel” waar te maken. Maar zo hoeft het volgens haar niet te zijn. Stefano Mastrogiacomo en Alex Osterwalder laten in dit boek zien hoe het wel moet. Niet geheel onverwacht beveelt Edmondson dit boek met name aan omdat de auteurs de combinatie leggen tussen praktische tools en de voorwaarden waaraan binnen teams moet worden voldaan voor psychologische veiligheid om lekker aan de slag te kunnen.
Goed, allereerst de vraag waarom teams vaak onderpresteren. De auteurs wijzen twee hoofdoorzaken aan: een onveilig teamklimaat en slecht afgestemde teamactiviteiten. Het eerste heeft te maken met gebrek aan vertrouwen tussen collega’s en teams, interne communicatie en bijvoorbeeld de angst je uit te spreken. Wat betreft die angst ben ik blij met een mail die ik vandaag kreeg van een collega die vond dat een column die ik namens International Justice Mission (IJM) had geschreven over mensenhandel te grof was. Net iets te recht voor z’n raap, vond ze. Zelfs zo dat het potentiele nieuwe donateurs zou kunnen afschrikken. Natuurlijk was het even slikken, toen ik haar terugkoppeling las. Maar wat goed dat ze de vrijheid en de veiligheid voelde mij deze feedback te geven! En het geeft mij de kans de column nog aan te passen voordat ik hem publiceer.
Maar ook wanneer teamleden de veiligheid voelen opbouwende kritiek aan elkaar te geven, is succes geen garantie. Is namelijk iedereen wel duidelijk wie waar verantwoordelijk voor is, waar de prioriteiten liggen, wat de deadlines zijn en heeft iedereen genoeg tijd om aan een project te werken?
Om te voorkomen dat deze – en andere belangrijke vragen – voor aanvang van een nieuw project worden vergeten, hebben de auteurs een zogenoemd Team Alignment Map (TAM) ontwikkeld. Stap voor stap deze TAM doorlopen bij het bespreken van een project kan een hoop frustratie schelen. En de kans op succes van slagen is des te groter!
In de TAM komen vier elementen aan bod: gezamenlijke doelen, gezamenlijke commitments, gezamenlijke resources en gezamenlijke risico’s. Stuk voor stuk werken de auteurs deze onderdelen nauwkeurig uit, dit zonder dat het saai wordt. Sterker nog: ik krijg bij de bladzijde die ik lees, meer zin om aan de hand van dit model (waarvan de Engelstalige templates gratis te downloaden zijn) aan een nieuw project te beginnen. Een die nu niet strandt bij mooie ideeën alleen.
High-Impact Tools voor Teams
Stefano Mastrogiacomo en Alex Osterwalder
Koop het boek hier
Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg de laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>