12-02-2023
GEWOON SCHRIJVEN, JOH!
Kan niet ontkennen dat ik een beetje trots was. Dochter 3 (7 jaar oud) zat achter mijn laptop ijverig te tikken. “Mijn eerste boek, papa.” Het werd een boek van 1 a-4’tje. Over een prinses. En vier honden. En over een obstakel dat overwonnen moest wonnen. Het liep gelukkig goed af. Ook met mijn laptop, die ik eigenlijk liever niet uitleen omdat ik mij geen raad zou weten wanneer die kapot gaat.
Schrijven is mijn lust en mijn leven. Van blogs, boeken, reportages. Eerlijk gezegd ben ik dan ook wat verbaasd wanneer lezers van mijn wekelijkse blogs zich verwonderd afvragen waar ik de tijd vandaag haal deze te schrijven. Tijd vandaan haal? Wat zou ik anders moeten doen dan?
Maaltijd van de schrijver
Maar goed, nu kan ik het zelf wel leuk vinden te schrijven, nu is het nog zaak dat anderen het interessant vinden mijn werk te lezen. En dus voelt het goed wanneer mijn boeken de top-100 op managementboek.nl halen en ik via Google Analytics zie dat er geïnteresseerden zijn die mijn blogs lezen. Elke like of reactie op LinkedIn geeft ook mij een dopamineshot. De maaltijd van iedere schrijver.
En ja, dus was ik benieuwd naar ‘Gewoon schrijven, joh!’ van Sabine Jeurnink, Rick Evers en Willem Verdaasdonk. Wat konden zij mij leren over het schrijven van aantrekkelijke teksten? En om direct maar antwoord te geven op die vraag: genoeg! Want dat ik in een grijs verleden Journalistiek studeerde, wil niet zeggen dat ik alle kneepjes van het vak beheers. En ik heb het idee dat dit voor meer schrijvers geldt.
Keep it short and simple
Zo blijf ik mij als trouw lezer van dagblad NRC regelmatig verbazen over een aantal vaste columnisten. Na enkele – eindeloos lange en ingewikkelde – zinnen begrijp ik namelijk geen woord meer van wat ze proberen te zeggen. Het zullen ongetwijfeld zeer verstandige en slimme mensen zijn. Mij geven ze alleen de indruk een onbenul te zijn. Ik voel mij gesterkt door de auteurs van ‘Gewoon schrijven, joh!’: ‘Veel mensen denken: hoe ingewikkelder, hoe beter de tekst is. Klopt niets van.’ En, zo vullen ze aan: ‘Met korte zinnen kun je het juist heel goed over serieuze onderwerpen hebben.’ De columnisten in NRC die ik dan ook als eerst lees zijn de geniale Maarten van Roosmalen en Petra de Koning. Columnisten die de gave hebben in begrijpelijk Nederlands tot de kern komen. Wat ik hen in ieder geval niet kan verwijten, is dat zij gewichtig willen overkomen. Keep it Short and Simple. KISS. Schrijvers naar mijn hart.
Bijbel
Ik ben opgegroeid met de Bijbel. En nog steeds geloof ik de kern van de boodschap die de 66 gebundelde boeken uitdragen. Maar wat was het fijn geweest als de auteurs voordat zij aan het schrijven sloegen ‘Gewoon schrijven, joh!’ hadden geraadpleegd. Want eerlijk is eerlijk: de bijbelboeken hadden een stuk begrijpelijker gekund. Neem alleen al veelschrijver Paulus. Hij schreef een groot deel van het tweede deel van de Bijbel. Het zogenoemde Nieuwe Testament. Maar, my goodness, het lijkt wel of hij het er om deed. De ene zin is nog langer dan de ander. De auteurs van ‘Gewoon schrijven, joh!’ stellen dat zinnen niet langer dan twintig woorden mogen bevatten. Wat had ik het Evangelie beter begrepen wanneer Paulus dit advies had opgevolgd. Ik zou hem alsnog willen toeroepen: ‘Gebruik punten, in plaats van die eindeloze komma’s!’
Goed, voor Paulus komt deze oproep te laat. Maar de blijde boodschap voor ons is dat zowel schrijven als lezen echt een feestje kan zijn. Of, zoals profvoetballer Bart Vriends het in het voorwoord van ‘Lekker schrijven, joh!’ schrijft: ‘Mooi geschreven boeken en verhalen zijn goud waard. Ze kunnen je van alles leren over de wereld, ontroeren of aan het lachen maken.’
Begrijpelijke taal
Ik ga nog een keer door het boek van mijn jongste dochter heen. Natuurlijk zit het vol taalfouten. Maar ik begrijp haar verhaal wel. Als ze iets ouder is, zal ik haar het boek van Jeurnink, Evers en Verdaasdonk geven. In de tussentijd hoop ik dat de columnisten van NRC (en de redacteuren en columnisten van alle andere dagbladen) ‘Gewoon schrijven, joh!’ erbij pakken en hun kennis en opinies in begrijpelijke taal leren over te brengen.
Gewoon schrijven, joh!
Sabine Jeurnink, Rick Evers en Willem Verdaasdonk
Koop het boek hier