13-12-2022
DURF INCLUSIEF TE ONDERNEMEN
Het is weer zo ver. Het ene schandaal is nog maar net ingezonken en het volgende dient zich al weer aan. Dit keer gedonder bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De plek dat voorloper zou moeten zijn wat betreft diversiteit en inclusie blijkt volgens onderzoek een broeinest van racisme… Soms kun je bij het lezen van dit nieuws alleen maar diep zuchten. Gaan we weer…
Het is niet dat er de laatste jaren niet veel gezegd en geschreven is over het creëren van een veilige werkomgeving voor iedereen. Onder welke rots hebben de topambtenaren van het Ministerie gelegen? Nooit een boek over dit onderwerp opengeslagen en bij zichzelf te rade gegaan?
In ons boek ‘Inclusief leiderschap’ betogen Ugur Özcan en ik dat diversiteit en inclusie begint bij inclusief leiderschap. De top van organisaties en bedrijven zal zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en het goede voorbeeld geven. Alleen praatjes vullen geen gaatjes. Verdiep je in het onderwerp, kijk in de spiegel, ga met elkaar in gesprek, schakel experts in en pak door.
Een nieuw boek waarbij we te rade kunnen gaan, komt van Rachid Et-Taïbi, met meer dan twintig jaar ervaring op het gebied van D&I een diversiteitsdeskundige. In zijn boek ‘Durf inclusief te ondernemen’ gaat hij in op hoe we allemaal winnen bij echte diversiteit en inclusie. ‘Het is mijn overtuiging dat iemands roots, achtergrond, geloofsovertuiging, enzovoort, voor bedrijven een meerwaarde kan zijn,’ zo stelt hij in de inleiding. Hoe zeldzaam dom dus een cultuur te laten bestaan waarin racisme aan de orde van de dag is, zoals volgens de berichten op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Nogmaals: Buitenlandse Zaken… Het is alsof de directeur van Greenpeace regelmatig op en neer vliegt van Amsterdam naar Luxenburg. O wacht, verkeerd voorbeeld…
Et-Taïbi focust zich in zijn boek niet zozeer op de morele verplichting om te gaan voor diversiteit en inclusie op de werkvloer, maar op de winst die dit bedrijven en organisaties oplevert. ‘Er zijn talloze onderzoeken die aantonen dat bedrijven die diversiteit en inclusie omarmen beter presteren,’ schrijft hij. ‘Voor bedrijfsleiders is het dus uitermate belangrijk om de werkvloer toegankelijk te maken voor nieuw talent, zonder restricties of beperkingen.’
Bedrijven moeten volgens de auteur een leidende rol spelen bij het creëren van werkelijke diverse en inclusieve werkomgevingen, ‘van uitnodigende plekken waar werknemers van elkaar kunnen leren en hun hele zelf kunnen meebrengen zonder gêne.’ Het opbouwen van een diverse en inclusieve werkplek is een cruciale stap in de algehele groei en ontwikkeling van een bedrijf, betoogt Et-Taïbi. En, zo gaat hij terecht verder ‘Wie begrijpt de maatschappij beter dan de werknemers die dezelfde maatschappij weerspiegelen?’
En – hoe kan het ook anders – ook in ‘Durf inclusief te ondernemen’ komen onze onbewuste vooroordelen aan bod. Het is volgens Et-Taïbi allereerst zaak te accepteren dat we allemaal blinde vlekken hebben. Pas dan kunnen we ons gedrag ten opzichte van ‘die ander’ veranderen. Daarnaast is het belangrijk ons te focussen op wat ons bindt, in plaats van onderscheidt. ‘We verbinden ons met mensen, niet met hoe ze eruitzien. Wie zich baseert op uiterlijke verschijning, trapt in de valkuil van onbewuste vooroordelen.’
Gelukkig besteedt Et-Taïbi nog een speciaal hoofdstuk aan leiderschap. ‘Ben je bedrijfsleider? Own it! Ga in je leiderschapsrol staan en neem je verantwoordelijkheid’, zo roept hij leidinggevenden op. ‘Het is van primordiaal belang dat je als bedrijfsleider iedereen gelijk behandelt, van de schoonmaakploeg tot de hoge kaderleden. Iedereen is gelijk, iedereen is mens.’
En misschien is die laatste boodschap wel de kern van alles. We zijn allemaal mens. En dus verdienen we allemaal normaal behandeld te worden. Waar je ook maar op de maatschappelijke ladder staat. Al ben je wit, zwart of wat mij betreft pimpelpaars! Al knuffel je met vrouwen, mannen, transgenders of what the heck – met bomen. Who cares!?
Pak dus dit boek van Et-Taïbi – of welk ander boek dan ook maar over dit onderwerp – erbij en doe er iets mee. Ben nu wel een beetje klaar met die schandalen.
Durf inclusief te ondernemen
Rachid Et-Taïbi
Koop het boek hier