03-11-2024
Cultures of growth
De mail was verstuurd. Bezorgd over een voorgestelde koers had ik een lijst met kritische vragen aan een leiderschapsteam opgesteld. Het werd tijd voor heldere antwoorden en een eerlijke afweging over het wel of niet doorpakken. Na het uiten van mijn frustraties – 'zo, dat lucht op' – pakte ik het boek 'Cultures of Growth' van Mary C. Murphy. Au! Het was alsof ik in een spiegel keek. De mail die ik net had verstuurd, bleek een schoolvoorbeeld van een fixed mindset, kenmerkend voor wat de auteur een 'geniecultuur' noemt. Terwijl er juist kracht zit in een growth mindset, het fundament van een groeicultuur. Ik besloot mijn mail te herschrijven en – met excuses – opnieuw te versturen. Kritisch bleef ik, maar de toon was anders: geen gestrekt been dit keer, maar een helpende hand.
In haar bestseller 'Mindset' beschrijft Carol Dweck twee fundamenteel verschillende manieren waarop mensen naar hun capaciteiten en ontwikkeling kijken. Mensen met een fixed mindset geloven dat hun intelligentie en talenten vaststaande eigenschappen zijn - je hebt ze of je hebt ze niet. Ze zijn vaak gericht op het bewijzen van hun kunnen en vermijden situaties waarin ze mogelijk falen. Daartegenover staat de growth mindset: mensen met deze instelling geloven dat hun capaciteiten kunnen groeien door inzet, het leren van fouten en doorzettingsvermogen. Ze zien uitdagingen als kansen om te leren en beschouwen feedback als waardevolle input voor hun ontwikkeling. Dweck toont in haar onderzoek aan dat deze verschillende mindsets een enorme impact hebben op hoe mensen omgaan met tegenslagen, hoeveel ze bereid zijn te leren en uiteindelijk ook op hun prestaties en persoonlijke groei. Het mooie is dat een mindset niet vastligt - met bewuste aandacht kun je een growth mindset ontwikkelen.
Sociale context
Murphy, net als Dweck verbonden aan Stanford University, benaderde Dweck met een interessante observatie: waar Dweck vooral keek naar mindset als individueel fenomeen, vermoedde Murphy dat de sociale context hierin een cruciale rol speelt. De wetenschappers besloten dit samen te onderzoeken. Het resultaat is het boek 'Cultures of Growth'.
De mindset van een organisatie omvat volgens Murphy de gemeenschappelijke overtuigingen over intelligentie, talent en capaciteiten die een groep mensen binnen een organisatie erop nahoudt. ‘Organisaties met een statische mindset – genieculturen – onderschrijven en communiceren het idee dat de capaciteiten van mensen onveranderlijk of statisch zijn. Mensen 'hebben het' of niet, en daar valt weinig aan te veranderen. [...] Mensen in een groeicultuur geloven dat talent en vaardigheden te ontwikkelen zijn door inspanning, doorzettingsvermogen, goede strategieën, hulp en ondersteuning.’
Praktisch toepasbaar
Murphy stelt dat zelfs organisaties die individuele groei prediken, onbewust een geniecultuur in stand kunnen houden. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer ze alleen de 'high potentials' ontwikkelkansen bieden, of wanneer fouten maken wordt gezien als teken van incompetentie. De auteur laat zien hoe subtiele signalen - van de taal in vacatureteksten tot de manier waarop successen worden gevierd - een grote impact hebben op de heersende mindsetcultuur.
Zoals beschreven, zit de kracht van dit boek in de praktische toepasbaarheid. Murphy presenteert geen utopisch ideaal, maar een realistisch groeipad. Ze erkent dat het ontwikkelen van een groeicultuur tijd kost en dat terugval in oude patronen normaal is - sterker nog, het is juist een kans om de principes van een groeimindset in praktijk te brengen. Ze moedigt leiders aan om klein te beginnen, bijvoorbeeld door hun eigen 'fixed mindset triggers' te herkennen en bewust anders te reageren op tegenslag en uitdagingen. Want zoals mijn eigen ervaring met de mail laat zien: bewustwording is de eerste stap naar verandering.
Geen luxe, maar noodzaak
Murphy sluit af met een heldere boodschap: in een wereld die steeds complexer en onvoorspelbaarder wordt, is het cultiveren van een groeicultuur geen luxe maar een noodzaak. Organisaties die vasthouden aan een geniecultuur zullen steeds meer moeite hebben om zich aan te passen en te innoveren. Maar organisaties die een groeicultuur omarmen, creëren niet alleen betere prestaties - ze bouwen ook aan duurzamere, veerkrachtigere en meer inclusieve werkplekken waar mensen zich kunnen ontwikkelen tot hun volle potentieel.
Ik heb mijn les geleerd.
Cultures of Growth
Mary C. Murphy
Koop het boek hier