Spreken is zilver, boksen is goud

Henk Jan KamsteegBlog

Boef… Vol op mijn neus. Ik deins achteruit. Onhandig zwaai ik wat met mijn armen. Het lijkt in de verste verte niet op een tegenaanval. Boef. Weer vol in mijn gezicht. Ik geloof dat ik er wel klaar mee ben. We waren net een minuut bezig…

Ik sta in een trainingsruimte van een sportschool. Mijn sparringpartner is bokser. En coach. En juist om die combinatie ben ik met hem in contact gekomen. Binnen een paar minuten weet hij, terwijl we in de ring staan, feilloos een aantal karaktereigenschappen van mij naar boven te halen. Dat ik conflicten liefst uit de weg ga, bijvoorbeeld. Maar ook, dat wanneer het mij echt menens is, er met gestrekt been in kan gaan. De paar minuten bokscoaching geven mij genoeg stof tot nadenken voor de komende maanden. 

Nieuwsgierig was ik daarom naar het boek ‘Spreken is zilver, boksen is goud’ van Berend Oosterhuis. Oosterhuis is bokscoach en gebruikt vechtsport voor het geven van therapie. ‘Het lijf liegt nooit’, stelt hij terecht. ‘Zolang je praat kun je relatief eenvoudig verschuilen achter je verstand, met mooie woorden, nuances en jargon. Daarom dat taal als behandelinstrument soms (te) weinig oplevert.’ En, zo voegt hij toe, ‘Een klap zegt soms meer dan duizend woorden’. Hetgeen ik door die ene ervaring in de boksring dus kan bevestigen.

Waarom vechtsport dan zo goed kan werken? Een aantal van de redenen die Oosterhuis opsomt:

  • Vechtsport is direct. Niet alleen kun je voelen of iemand hard of zacht in een stootkussen slaat, ook kun je als coach van dichtbij observeren wat er met iemand gebeurt. ‘Je voelt iemands spanning en emoties van dichtbij’.
  • Vechtsport is confronterend. In de ring zie je alles van elkaar. Bij teamcoaching dus ook van je teamleden. Lessen die buiten die ring kunnen worden opgepakt.
  • Vechtsport pakt oud zeer aan. ‘Het kan mensen helpen om een ‘ongevochten strijd’ meer letterlijk uit te vechten.
  • Vechtsport laten mensen hun kracht vinden. ‘De meeste mensen hebben geen flauw idee hoe sterk ze zijn.’ En juist door de bokshandschoenen aan te trekken kunnen zij dit in de ring ontdekken.
  • Vechtsport leer je non-verbaal omgaan met confrontaties. ‘Het is een veilige en direct aanpak voor zowel de mensen die normaliter veel ruimte innemen, als voor mensen die hun eigen ruimte juist weggeven of niet bewaken.

Oosterhuis, die zich in zijn boek met name richt tot (potentiële) andere bokscoaches, introduceert het zogenoemde ‘Boks-coachingsmethode’. Het draait hierin om de vier leerfasen Bewegen, Ontdekken, Koppelen en Stappen zetten, waarbij uiteindelijke doel verandering in de praktijk is. In mijn geval dus niet wegduiken voor de confrontatie en wanneer ik hem dan toch aan ga, dit niet vol in de emotie te doen, maar met beleid. Want ik kan mij voorstellen dat de mensen zijn bij wie ik dit in het verleden minder tactisch deed, mij alsnog graag in de boksring – of daarbuiten – te lijf willen gaan.

Spreken is zilver, boksen is goud
Berend Oosterhuis

Koop het boek hier

PODCAST

Luister de Podcast ‘Groeien in dienend leiderschap’ op:
Apple Podcasts
Spotify

Ontvang een gratis e-book over Dienend Leiderschap, krijg de laatste blogs over leiderschap en storytelling in je inbox en mis niets! Meld je hier aan… >>

Henk Jan Kamsteeg was jurylid van managementboek van het jaar, schreef zeven boeken over leiderschap en storytelling en is spreker over onderwerpen als dienend leiderschapinclusief leiderschap en storytelling. Regelmatig publiceert Henk Jan op deze site boekbesprekingen.

Voor lezingen en trainingen, kun je hier contact met Henk Jan opnemen.