Recensie: De Go-Giver

Henk Jan KamsteegBlog

Op zijn twitteraccount heeft hij de tweet “The single greatest ‘people skill’ is a highly developed & authentic interest in the *other* person.” vastgepint. In zijn boek De Go-Giver werkt auteur Bob Burg deze woorden verder uit. Doormiddel van het verhaal van de fictieve personage Joe betoogt Burg dat het leven gaat om geven. Niet als trucje om er alsnog zelf beter van te worden (al doet hij die belofte wel), maar als levenshouding.

De Go-Giver is het verhaal van Joe die in de leer gaat bij Pindar, die hem op zijn beurt voorstelt aan enkele andere personages die hem de vijf wetten van ‘Stratosferisch Succes’ leren.  

Zie voor een korte samenvatting van het boek dit filmpje:

De eerste wet, de Wet van Waarde, intrigeert mij het meest:

‘Je echte waarde wordt eerder bepaald door wat je geeft dan door hoeveel je betaald krijgt.’

De eerste vraag die een ondernemer zou moeten stellen, is volgens een van de personages uit het boek niet of er geld mee te verdienen valt (“Het is geen slechte vraag, maar een slechte eerste vraag.”), maar dient het iemand? In andere woorden: hoe benaderen wij potentiele klanten: als wandelende portemonnees of als iemand die wij kunnen dienen met de talenten en goederen die wij in huis hebben? Is ons eerste verlangen te nemen, of juist om te geven? Een spannende vraag met wellicht een nog spannender antwoord.

Waarom wil ik graag leidinggevenden coachen?
Waarom doe ik mijn uiterste best in een pitch voor een langdurig trainingstraject?
Waarom sta ik de trappelen om een NGO te helpen hun verhaal beter te vertellen?
Waarom heb ik mij zeven jaar ingezet om donateurs te werven in de strijd tegen slavernij?

Wil ik nemen of wil ik diep van binnen vooral geven?

Iets verder in het boek werkt Burg dit idee verder uit wanneer hij Pindar laat vertellen over de drie universele principes om te werken. “Overleven – om te voorzien in je basislevensonderhoud. Sparen – om verder te gaan dan je basisbehoeften en vooruit te gaan in het leven. En dienen – om een bijdrage te leveren aan de wereld om je heen.”

En, zo stelt de derde wet die Burg aandraagt (De Wet van Invloed): “Je invloed wordt bepaald door hoe nadrukkelijk je de belangen van de andere mensen voorop stelt.” Door te dienen dus.

Als fervent prediker van dienend leiderschap, kan ik het betoog van Burg natuurlijk alleen maar beamen. Blij ben ik met de vierde wet die hij noemt: de Wet van Authenticiteit. Want hoewel het natuurlijk gemakkelijker praten is dan in de praktijk altijd toe te passen, moet geven (of dienen) echt van binnenuit komen. “De kern is wie jij bent. Het begint met jou.”

Bijna jammer is dat Burg de vijfde wet aandraagt: De Wet van Ontvankelijkheid. Uiteraard is het fijn ook te mogen ontvangen. Een bedrijf dat geen winst draait, is immers ten dode opgeschreven. Gevaar zit het hem er wel in dat sceptici van de geef-levensfilosofie dit laatste hoofdstuk aangrijpen om er alsnog een trucje van te maken. Geven prima, maar alleen als ik hiermee garandeer ook te ontvangen. Daarmee is De Go-Giver vooral een mooie bevestiging voor lezers die al heilig in deze filosofie geloven. Vraag is of de meer kritische lezer net zo’n gemakkelijke bekering meemaakt als hoofdpersonage Joe.

De Go-Giver
Bob Burg & John David Mann
Koop het boek hier