12 lessen van twee van mijn mentoren Dick en Hans

Henk Jan KamsteegBlogLeave a Comment

Even schrok ik weer. In het overzicht van bekende en minder bekende christenen die afgelopen jaar overleden, stonden in het Nederlands Dagblad twee van mijn oude mentoren onder elkaar afgebeeld. Ds. Dick van Keulen en ds. Hans Eschbach. Mannen die een onuitwisbare impact in mijn leven hebben gehad.

Los van hun onverwoestbare vertrouwen in en liefde voor Jezus (beiden zouden nu zeggen dat dit het allerbelangrijkste is!), leerde ik van hen nog veel meer. Enkele van de lessen die ik – met vallen en opstaan – probeer uit te leven en door te geven:

 1. Heb lief.
 2. Dien.
 3. Blijf dromen (Hans begon bijna elke zin met “Hoe zou het zijn als…”)
 4. Neem anderen mee in je visie door verhalen over jouw gedroomde toekomst te delen.
 5. Blijf altijd gepassioneerd in de dingen die je doet.
 6. Sta open voor feedback – maar kijk ook van wie de feedback komt.
 7. Ga voor kwaliteit.
 8. Blijf experimenteren.
 9. Durf fouten te maken.
 10. Heb de moed om je nek uit te steken.
 11. Bouw aan een team waarin de leden elkaars (en jouw eigen) tekortkomingen aanvullen.
 12. Neem je werk serieus, maar jezelf vooral niet. (Dick bleef tot op het eind de draak met zichzelf steken).

Dank Dick en Hans, dat jullie een tijdje met mij en mijn gezin wilden optrekken.

Laten we van elkaar blijven leren. Geef hieronder jouw reactie.